woensdag 13 juni 2007

Beeldgedichten

De Civitate Dei
Serge van Duijnhoven/Sander Alt
Het gedicht gaat over de grote stad. Het is erg interessant want het is een paradox met de nachtelijke grote stad, en de grote stad overdag. De nachtelijke grote stad is erg duister, met overal duistere figuren in de clubs. Daarentegen is de stad overdag commercieel en zonnig, wat het een groot paradox maakt. Er is ook een paradox tussen mooie dingen en slechte dingen, zoals in de kunst.
Ik vind de video goed bij het gedicht passen, alhoewel ze meer konden uitbeelden wat ze bedoelen, nu laten ze niet “De obers draven” wat ik erg zonde vind.
Het is een niet zo diep gedicht. Maar het is wel erg modern, wat het aantrekkelijk voor jongen maakt. Want jongeren willen wat ook met hun te maken heeft. Sommige kunnen ook in de stad wonen. De clip is ook erg duister, wat het ook interessant maakt voor jongeren.

Hypochonder
Ingmar Heytze/Michael Sewnarain
Het gedicht gaat over het bang zijn om gewond te raken. Hij beeld het erg uit met beeldspraak wat het erg verwarrend maakt. Ik vind dit niet zo’n mooi gedicht als “De Civitate Dei” maar het is erg interessant. In de video zie je een persoonlijkheid die alles ook uitbeeld wat er gezegd word in het gedicht. Hij zegt in feite in het gedicht dat hij gek word van de zenuwen om gewond te raken.
Ik vind de video een beetje te letterlijk het gedicht volgen, wat het minder leuk maakt want dan word het een echte tekenfilm, maar het is een gedichtenfilm.
Het gedicht gaat over iets dat niet in het dagelijks leven voorkomt, maar de film is minder leuk voor jongeren, het is soms een beetje vaag. Daarentegen is het gedicht leuk voor jongeren omdat het makkelijk te volgen is als je een beetje nadenkt.

Videogedicht voor Jules Deelder
Ik vind dat het gedicht voor Deelder erg duister zou moeten zijn, met hem in de hoofdpersoon. Het zou in zwart-wit moeten zijn met soms hele zware contrasten. Want zo is ook zijn persoonlijkheid. Het zou het gedicht letterlijk moeten volgen en soms vervormen, want dat past ook bij hem.

Geen opmerkingen: